15.03.20


Карантин у школах і садках. Як організувати навчальний процес вдома


 Коли коронавірус хитає економічні та суспільні процеси, що в вже казати про навчальний. Школи закрили на три тижні, вчителі розгублені, діти радіють, батьки сивіють – а особливо батьки молодших школярів та майбутніх випускників, перед якими у повний зріст стоїть питання підготовки до ЗНО.
Подумаємо, як ефективно організувати навчальний процес вдома. Тим паче, сучасні технології дозволяють.
Метод помідору та домашній розклад
Але почнемо не з технологій, а з режиму.
Дорогі батьки, тут повне навантаження лягає на вас. Карантин – це не канікули. З цією думкою краще змиритися одразу. Якщо ще вчора дитина радісно кричала "Ура, карантин!", то вже за пару днів дистанційного навчання настрій може змінитися.
Варто намагатися одразу правильно організувати робочий день дитини, щоб повернення з карантину до школи відбулося максимально комфортно.
Правило номер один – це дотримання режиму дня та балансу навчання і відпочинку.
Прокидатися і лягати спати бажано в той же самий час, як зазвичай. Це значно полегшить адаптацію дитини до нових навчальних умов та створить робочий настрій.
Ще один лайфхак зі світу дорослих: план задач на день. Такий, щоб дитина могла самостійно його виконати. Хоча б умовний домашній розклад значно краще структурує час.
Навчання онлайн неможливе без вміння концентруватися. Для кращого фокусування є чудова методика, яку радить американська професорка Барбари Оуклі, авторка супер популярного курсу Learning how to learn – "метод помідору".
Суть методики полягає у повному фокусуванні на короткий проміжок часу. Ставимо таймер і 25 хвилин приділяємо цілковитому зануренню в навчання, потім 5 хвилин відпочиваємо. Це якраз під силу дитині, і сама думка про те, що прямо зараз попрацювати треба 25 хвилин, а не скажімо, годину, звучить набагато привабливіше.
Не можеш конкурувати з YouTube – співпрацюй
Можна шукати теми до кожного заняття самотужки, а можна скористатися готовими курсами. На YouTube є безліч науково-популярних відео, виступів популяризаторів науки та онлайн курсів. Проте, варто бути обережним, щоб не натрапити на неперевірену або відверто антинаукову інформацію. Любителі теорії пласкої Землі також полюбляють YouTube. Можна скористатися готовими рішеннями.
Для учнів середньої та старшої школи є гейміфікована онлайн платформа iLearn. Платформу створила громадська спілка "Освіторія", щоб якісна освіта була доступна кожному учневі, незалежно від статків і можливості займатися з репетиторами. Можна сказати, що це безкоштовний онлайн репетитор, доступний 24/7. На платформі є курси з української мови та літератури, історії України, біології та англійської мови, математики. Вони побудовані за принципом мікронавчання: розбиті на короткі логічні частини, кожний ролик займає не більше 10 хвилин (привіт, кліпове мислення!).
Для заглиблення у тему є подкасти, тести з підготовки до ЗНО й матеріали для самопідготовки. Кожного тижня проводяться вебінари з найкращими викладачами Києва, і це вже про спілкування та ефект присутності. Для тих, хто не має потреби проходити усі курси та повноцінно готуватися до ЗНО, є YouTube-канал з усіма відео.




Немає коментарів:

Дописати коментар